Cultura va transforma Timișoara în următorii ani
Probabil ați observat și voi, cei din Timișoara, că în ultimul timp orașul freamătă, este viu. Auzim tot mai des despre concerte, expoziții, spectacole, fel și fel de acțiuni cu caracter cultural care au loc aici. Hell, chiar și eu când scriu articolul de weekend cu ce poți face în Timișoara în cele două zile, trebuie să mai triez din evenimentele pe care le recomand. Atât de multe sunt.
Și știți de ce sunt atât de multe? Pentru că Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Noroc mai mare nu putea să dea peste orașul ăsta. Vor urma și mai multe evenimente artistice cu implicații culturale, sociale și chiar la nivel de infrastructură. Vă spun asta din calitatea mea de blogger iezuit cu acces la culisele evenimentelor organizate de oamenii de la TM2021.
„BEGA! “ este un program principal TM2021 creat de PLAI. Scopul este de a activa malurile râului Bega și de a implica locuitorii orașului în activități artistice desfașurate pe aceste maluri. Compania britanică Motionhouse este partener în proiect. Dansatori neconvenționali, acrobați, folosesc și excavatoare în spectacolele lor, o nebunie. Directorul lor a fost coregraful jocurilor paralimpice de la Londra din 2012.
Ce fac ei arată în următorul hal:
Proiectul pe etape sună așa:
BEGA! 2018
În 2018 se va activa fostul port din Timișoara (cum mergi pe pista de biciclete de la Autogară spre Serbia, în drept cu strada Vulturilor) printr-un spectacol personalizat, folosind actori locali. Peste 300 de persoane din Timișoara vor face parte din BEGA! 2018 și vor participa la ateliere pe tot parcursul anului, începând cu luna mai.
Pentru proiect se vor produce 100 de drone luminate (printr-un parteneriat cu compania timișoreană Symme3D), se vor utiliza 2 macarale de 200T, video-mapări, barje, bărci și alte elemente tehnice pentru a crea un eveniment spectaculos cu resursă umană locală.
BEGA! 2018 va fi promovat prin spectacole de tip pop-up în cartierele non-istorice ale orașului.
BEGA! 2019 (în curs de dezvoltare)
Anul 2019 va fi orientat spre spectacole de tip pop-up ce vor avea în conținutul artistic: dansul contemporan, video-mapări și instalații interactive în cartierele de pe lângă râul Bega, utilizând dronele luminate ca elemente de legătură.
Tot atunci va avea loc și cel mai important eveniment de educație și networking din Europa pentru centre culturale independente (Trans Europe Halles Conference) cu accent pus pe tematicile de implicare a comunității.
BEGA! 2020 (în curs de dezvoltare)
Prin plasarea unor structuri de mari dimensiuni în mai multe locuri de-a lungul râului Bega și colaborarea cu rezidenții zonelor se vor încuraja interacțiunea și mobilitatea.
BEGA! 2021 (în curs de dezvoltare)
În anul de grație 2021 programul va uni proiectele pilot la care se vor adăuga intervenții pe toată lungimea râului Bega în Timișoara dar și în zonele rurale și va trece granițele prin parteneriatele dezvoltate cu Szeged, Budapesta și Novisad și se va ajunge la un total de 21 de stații (scene).
Dragilor, se caută voluntari, se caută oameni care vor să se implice în proiectul ăsta de creație originală și de colaborare comunitară atât pe partea de conținut cât și pe partea de organizare. Știu, am fost un pic mai serios în articolul ăsta, dar trebuie să înțelegeți că am fost așa datorită faptului că am scris despre un subiect care pe mine mă pasionează. Sper să vă intereseze și pe voi și să ne vedem prin oraș la diferitele evenimente care vor urma.
Așa să fie! Îmi doresc din tot sufletul ca orașul nostru să se mai deschidă la minte!
Asta imi doresc si eu, constientizare si implicare.