E voie sau nu e voie cu trotineta electrică prin Piața Libertății pe liniile de tramvai?
De curând m-am mutat cu jobul pe Revoluției, undeva prin zona Poșta Mare, așa că zilnic trebuie să trec prin Piața Libertății cu trotineta electrică. E acolo semnul ăla cu interzis bicicletelor, dar mă gândesc că trotineta electrică nu e bicicletă. De fapt, momentan nici nu e încadrată legal pe undeva.
Așadar, merg cu ea pe liniile de tramvai, dar de fiecare dată îmi e teamă să nu mă oprească vreun pseudogabor dintr-ăla de la locală care stă la pândă după bicicliști ca după cei mai periculoși infractori și să-mi tragă o amendă usturătoare.
Conform HCL-ului pe această speță, cei care merg cu trotinete, role, skateboarduri, triciclete, monocicluri, hoverboarduri, segway-uri în „zona de promenadă” a Timișoarei (Libertății fiind inclusă în această așa-zisă zonă de promenadă) riscă să fie amendați astfel: copiii cu vârsta între 14 și 18 ani sunt pasibili de amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, iar persoanele de peste 18 ani riscă amenzi de la 400 și până la 800 de lei.
Eram curios, oare a fost amendat cineva pentru că a trecut cu trotineta electrică prin Piața Libertății? Repet, mers pe liniile de tramvai, ci nu așa hai-hui prin piața propriu-zisă. Că dacă și liniile de tramvai sunt alei de promenadă, atunci ceva sigur îi dă lui Robu șah-mat la logica aia a lui de geniu autointitulat.
Încă sunt nehotărât și nu stiu ce să fac. Să continui să merg prin Libertății cu trotineta electrică, să iau o amendă și să declanșez pe urmă un război mediatic și juridic cu cei de la locală sau să-mi văd de ale mele și să-mi schimb traseul.
PS. Lăsați-mi în zona de comentarii de mai jos sfaturile și experiențele voastre, îmi e mai ușor să le urmăresc aici pe blog.
Trotineta, din punct de vedere al codului rutier, se asimileaza bicicletei: vehicul cu doua roti. Ma rog, trotinetele electrice s-ar putea sa fie incadrate in curind la mopede, dar pina atunci…
Iar cu bicicleta ai voie pe linia de tramvai. M-am uitat special la semnele de pe linga Libertatii, au interzis masinile si motocicletele, nu insa bicicletele. Insa intre Augustin Pacha si Marasti n-ai voie sa faci stinga sau dreapta, SUNT semne de “interzis” pe Mercy, Alecsandri si Ungureanu.
Iar ca semn de intarire la ce spun, intr-o vreme stateau astia de la locala in statia de tramvai din Libertatii, sa pescuiasca soferii care treceau pe linii. N-am vazut o singura data sa aiba treaba cu biciclistii 🙂
Nus’ ce sa zic, eu am vazut pe Facebook ca stateau la panda si au amendat ceva biciclisti in Libertatii. 🙁
Acum nu stiu daca biciclistii respectivi treceau pe liniile de tramvai sau nu.
Conform Ordonantei de urgenta privind circulatia pe drumurile publice, Cap. 1, Art. 6, aliniatul 10, “bicicleta – vehiculul prevazut cu doua roti, propulsat EXCLUSIV prin forta musculara, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor”
Aliniatul 21 al aceluiasi articol spune ca “moped – autovehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare”
Trotineta mea NU este propulsata EXCLUSIV prin forta musculara si nici NU are viteza maxima prin constructie mai mare de 25 km/h (nu prind mai mult de 22 km/ h decat daca, eventual, cobor vreo panta). Deci nu poate fi incadrata nici la biciclete, nici la mopede. (Exista si trotinete care ar putea fi incadrate la mopede, probabil, dar …. asta e alta discutie.)
Eu merg des cu bicicleta pe acolo, pe liniile de tramvai și nu m-a oprit nici un polițist vreodată. Chiar am trecut pe lângă ei și n-au schițat nimic. La început și mie mi-a fost teama, acum nu-mi mai este. Cat despre indicatorul din imagine, nu interzice mersul cu bicicleta. El interzice accesul vehiculelor motorizate.
Ma voi mai risca si eu atunci 😀
Trotineta nu este definita in Ordonanta de urgenta privind circulatia pe drumurile publice. Prin urmare, teoretic, politistul te poate amenda pe oriunde ai circula cu ea. Momentan, se merge pe regula bunului simt. Mie, de exemplu, bunul simt (atat cat il am eu) imi spune sa circul pe unde circula bicicletele (piste, marginea din dreapta a drumului, etc.) – si asta pentru ca sunt mai rapida decat pietonii, dar mai inceata decat masinile. Am vazut ca si altii ma considera biciclista (biciclisti care vin pe contrasens si se dau la o parte din calea mea; soferi care imi permit sa traversez strada pe trecerea pentru biciclete, etc.) Acum, daca in general circul pe unde circula bicicletele, incerc sa si respect regulile impuse pentru biciclete. (Adica, nu ma asimilez bicicletelor numai cand imi convine mie.) Parerea mea …
Pai tot dupa regula bunului simt circul si eu cu trotineta electrica, dar momentan e asa un vid legislativ in ceea ce primeste aceste jucarii incat mai sigur ar fi sa le luam in spate si sa le caram noi pe ele, ci nu ele pe noi :))