Mi-am dat seama că îmi place berea artizanală
Recunosc, nu știam prea multe despre acest tip de bere. În bula mea am prieteni virtuali care îmi tot recomandau să încerc, să văd cum e. Nu am avut ocazia, dar nici nu m-am strofocat prea tare să o gasesc prin baruri sau prin magazine. După ce weekendul trecut am încercat foarte multe sortimente de bere artizanală la Craft Art TM Beer Festival, mi-am dat seamă cât este de bună berea asta. Este foarte diferită de berea făcută industrial. Fără zahăr adăugat în exces, fără dioxid de carbon băgat în ea încât să o transforme în sifon și fără ingrediente de umplutură, gen mălai sau altceva. Atunci mi-am dat seama că industrializarea a distrus cam toate tipurile de bere de pe piață. După ce am băut artizanală, veci nu voi mai bea vreo bere din asta comercială. Singura care mă mai atrage este Timișoreana Nepasteurizată, mi se pare că ea a mai păstrat rețeta curată.
Zăganu
Zăganu este o micro-berărie independentă din Măneciu-Ungureni, județul Prahova, 100% românească fondată în 2013. Eram curios de unde îi vine numele și așa am aflat că zăganul e o specie de vultur (vulturul bărbos) dispărut de un secol din România din cauza vânătorii excesive. Cuvântul este moștenit din limba dacilor, știți voi, ăia de au făcut tunelul energetic din Bucegi… Fiind o bere autohtonă, numele Zăganu mi se pare foarte inspirat, mai ales dacă știi și ce înseamnă.
De blonda de la Zăganu pot să zic că am baut-o și la draft, și la sticlă, iar la draft, iar la sticlă, din nou la draft, pe urmă iar la sticlă…și tot ar mai fi mers una, zic. Am băut-o si eu, și cam toți prietenii mei care au venit la Craft Art TM Beer Festival, cuvântul de ordine fiind MINUNATĂ!
Zăganu roșie, cea cu 7% alcool mi-a dat ecran albastru, m-a lovit la temelie. E bună de mori, malțul pus în plus îi dă culoarea asta roșie, alcoolul suplimentar, dar și gustul specific, aroma de ceai negru (sau de cafea?)
Camba Bavaria
CAMBA WEISSBIER – Dacă vizual pare tulbure, consistentă și raw, la gust e limpede și apoasă, cu iz dulceag spre neutru, cu foarte puțin dioxid de carbon. Răcoroasă, potolește setea cu brio. O bere blondă light potrivită mai mult pentru fete.
Hopla de la Camba Bavaria e acrișoară și înțepătoare (dar nu de la dioxidul de carbon), gust tânăr și fresh. Merge de minune după un grătar sau după un meniu bogat în grăsimi. E diferită de tot ce am băut până acum.
One Beer Later
Berăria a luat naștere în 2017, în Buzău, fiind înființată de doi pasionați de Enduro. Berea lor se găsește și în Timișoara la Bibliotheka.
Am băut de la ei American Amber Ale. Este o bere cu atitudine, amăruie și bună de pus pe rana sufletului. Mi-a rămas gândul la berea respectivă mai mult pentru faptul că mi s-a părut cam amară pentru gusturile mele. Eu sunt mai sensibil așa, o panseluță de pension, dar unui amic care a băut-o și el i s-a părut perfectă.
Klausen Burger
Nu știu foarte multe despre berăria respectivă. Știu doar că cei de la Klausen Burger sunt din Cluj și că fac bere craft de aproximativ un an. Indigenul de la ei e facută la modul pur, din apă, malț, 2 tipuri de hamei și drojdie de bere. Atât! Concluzie: băut, plăcut, mulțumesc!
Hanscraft & Co.
“For us, craft beer is not a product but a philosophy. Small, independent and artisanal. Creative, keen to experiment and in love with raw materials. Open, honest and transparent. That’s us and that’s important to us. “
Am băut de la ei berea NIZZA și declar, cu mâna pe inimă, că este preferata mea all time. Hameiată la rece, cu un gust proaspăt și pronunțat de brad (cel puțin așa îmi pare mie). Aduce puțin și a iarbă proaspăt cosită, miasmă pe care nu am mai întâlnit-o până acum la vreo bere. Dacă aveți ocazia, încercați-o! Doar atât vă zic.
Mai pun câteva poze, așa ca să vedeți și voi ce chinuit am fost weekendul trecut la Craft Art TM Beer Festival.
Recent Comments