Voi știți să acordați primul ajutor?
© foto: UPU – SMURD Timiș!
Nu mă refer aici doar la imaginea aia clasică din filme în care resuscitezi cardio-respirator victima și îi salvezi viața. Într-o situație reală treaba nu merge așa, linia dintre viață și moarte este foarte subțire. Nepriceperea poate să facă mai mult rău, dar la fel poate să facă și neimplicarea.
Într-o situație reală, înainte de a te apuca să apeși în mod disperat pe pieptul unui om, trebuie să urmezi câțiva pași.
Prima etapă ar fi să nu te panichezi. Asta ca să nu leșini și tu lângă victimă sau să nu o iei la sănătoasa lasând victima fără niciun ajutor. Halal erou ai fi atunci!
Etapa următoare este să evaluezi victima, să strigi la ea, să vezi dacă răspunde la stimuli, etc.
Următorul pas este să suni, deșteptule, la 112!
Abia acum te poți apuca de resuscitare dacă e nevoie de ea. Dacă nu ai instruire prealabilă, resuscitarea o faci doar la indicațiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgență!!
Dacă pe baza indicațiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunostințe de prim ajutor de bază acționezi cu bună-credință și cu intenția de a salva viața sau sănătatea unei persoane, nu vei răspunde penal sau civil.
Până ieri, când am discutat cu oamenii minunați de la UPU – SMURD Timiș, nici eu nu știam lucrurile astea. Mă gândesc că nici voi nu aveați habar de ele. Și asta pentru că în școală am avut obligatorii ore de religie sau alte avioane, ci nu ore de acordare prim ajutor… sau de educație sexuala, zic. Dar ăsta e alt subiect, voi reveni la el pe viitor.
Mai voiam să vă zic că, momentan, în situații dintr-astea de viață și de moarte să nu vă bazați pe mine. Tentativa mea de a salva pe cineva îi va fi probabil o programare directă cu Sfântul Petru. Cum nici eu nu îmi pun prea mari speranțe în voi că ați fi măcar capabili să-mi scoateți ceva dumicat rămas blocat în gât, poate ar fi timpul să ne apucăm să facem ceva cursuri de acordare de prim ajutor. Fiind aproape toți din Timișoara, cred că cea mai bună variantă pentru noi ar fi să luăm legătura cu cei de la UPU – SMURD Timiș.
Weekendul trecut au fost și ei la VpB Fest 2018 și discutau cu fiecare om care se oprea să-i intrebe despre chestiile scrise de mine mai sus. Așa poate vom învăța și noi ce să facem în caz de accident rutier, în caz de incendiu, în caz de electrocutare și în caz de multe alte situații la care nu ne gândim când plecăm dimineața la job.
Recent Comments